יום ראשון, 10 ביוני 2012

Charlotte Bronte, Jane Eyre, 1847 and more of the Bronte sisters

שרלוט ברונטה: , 'וילט' 'ג'יין אייר','הפרופסור' ו- 'שירלי'
שלושת האחיות כפי שציירן אחיהן ברנוול
מימין לשמאל (כנראה) אמילי, שרלוט ואן
אמילי ברונטה: 'אנקת גבהים'
אן ברונטה: 'אגנס גריי' ו'הדיירת מאחוזת וויילדפל'


גמעתי את הספרים של האחיות ברונטה בנשימה אחת. אני עכשיו יחד עם לוסי סנו ב-Villette

Wuthering Heights (אמילי ברונטה) היה הכי מורכב מביניהם אך העציב לראות אהבה ויחסים כה עקומים. כמה חוסר תוחלת יש בנקמנות.



לאחר ששמעתי את ההרצאה של טימוטי ספורג'ין בקורס The English Novel על הספר שיניתי את נקודת המבט שלי על "אנקת גבהים" ועל שאר ספרי האחיות. הן כתבו את ספריהן בשנות הארבעים של המאה התשע עשרה. התקופה שלאחר המהפכה הצרפתית היתה תקופה סוערת אשר הגיעה לשיא ב- 1848 בסדרה של מרידות באירופה, "אביב העמים". המרידות נכשלו אבל בעיקבותן הנצו רעיונות דמוקרטים, ליברלים וסוציאליסטים. בהתאם למתרחש בסביבה המדינית- חברתית, 'אנקת גבהים' מתארת דיכוי ולאחריו יציאה לחופש. הדיכוי מתחיל בדיכויו של היתקליף בעיקר על ידי הזנחה ומניעת חינוך, ולאחר מכן היתקליף מפעיל דיכוי תוקפני על הינדלי ובנו, הרטן. 

ג'יין אייר (שרלוט ברונטה), ברוחה החופשיה והאידיבידואליסטית הנהדרת יוצאת מדיכוי ומשיגה לעצמה חופש.
אולי רק האישה הקריאולית שהוחבאה בעליית הגג לא השתחררה מהדיכוי. לרגע אנו חוששים שג'יין מכניסה את עצמה שוב למצב של דיכוי אבל נושמים לרווחה כשהיא מחליטה שלא להצטרף למיסיונר הפנאטי והקר בדרכו להודו. הוא מעדיף שלא להינשא לאישה שהוא אוהב משום שהוא מעריך שלא תעמוד בחיים של אשת מיסיונר בהודו ולכן מעדיף את ג'יין. אני לא בטוחה שאני מסכימה איתה בשמחתה על שיש אנשים כאלו בעולם שמטרתם כה חשובה בעיניהם עד כדי קור שכזה - היא אומרת שאנשים כאלו הם האנשים שמנהיגים ומובילים מדינות שלמות.

 'The tenant of Wildfell hall'  (אן ברונטה) מתאר אשה העומדת באומץ מול בעל אלכוהוליסט מדכא ומתעלל ולבסוף בורחת חסרת כל כדי להציל את בנה מידי אביו.  זו תקופה שבה כל רכושה של אישה עובר לידי בעלה לאחר נישואיהם. הלן, ה'דיירת' לא מצליחה להתרחק מהביקורת של הסביבה על צעדה. 

חוויה נוספת שחוזרת בספרים היא ההוראה. אגנס גריי, ג'יין אייר ולוסי סנו (מ'וילט') הן מורות. ג'יין אייר מלמדת בבית ספר כפרי המשרת את ילדי העניים - היא מספרת שהם פרועים אבל גם ביניהם היא מצאה מגוון יכולות והצליחה לעזור לחלק מהילדות להתפתח ולהגיע להשגים.


ב- Villette כמו ב'דיירת מאחוזת וויילדפלד', 'אנקת גבהים' וג'יין אייר עולה נושא הבדלי המעמדות כחסם בקשר בין אנשים. מעניין לצפות באיפוק האנגלי כערך המגיע עד אבסורד ב'Villette' כשלוסי סנואו היתומה חסרת כל מכרים בארץ זרה מגלה שמטיביה משנות ילדותה מתגוררים באותה העיר לא נופלת על זרועותיהם באושר והתרגשות אלא נוהגת באיפוק ומודה בזהותה רק לאחר שמטיביה מזהים אותה.

יש יתרון בקריאת הספרים הללו אחד אחרי השני, מלבד ההנאה. קריאה כזו מדגישה את החוטים המקשרים בין ספריהן של האחיות: היציאה לחופש, הוראה, נשים עניות ופשוטות מראה (אגנס, ג'יין ולוסי),העלאת האיפוק על נס, הבדלי מעמדות. יש פה ניצנים של ביקורת על המהפכה התעשייתית של דיקנס, בעיקר ב"שירלי". ולכן אולי באמת מתאים מפה לגשת לדיקנס.

אגב, אביב קראה את Wuthering Heights במסגרת הלימודים וחיברה מכתב מ'במאי' ל'שחקן' המזמין אותו להשתתף בסרט לפי הספר. אני מקווה שהיא תסכים לפרסם אותו פה.

אפשר לקרוא עוד על האחיות ברונטה בביבליומניה
על אןשרלוט ואמילי ב- Victorian Web וגם באדלייד

ובנוסף The Bronte sisters web
וה- the literary gothic
כנראה שחלק מהאתרים האלו קשורים ל- מיצוהרו מצואוקה. ומאד מוצלחים

וסדרת הרצאות בנושא נשים בספרות.

אולי כדאי לצפות בסדרות על האחיות: In search of the Brontes
והורדתי לקינדל את הביוגרפיה של שרלוט ברונטה, שכתבה חברתה אליזבט גסקל. (ישירות מפרויקט גוטנברג).


הנה תמונות מהטיול הספרותי העתידי:


West Yorkshire



The Moors



14/1/2011

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה